Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Leonard Cohen: Ο ποιητής των ψυχών...

 Μερικοί άνθρωποι έρχονται εδώ για να μας δείξουν τον δρόμο. Να δουν μέσα μας, να νιώσουν τις αγωνίες, τον πόνο, τις σκέψεις μας. Να τραγουδήσουν τον έρωτα και την μοναξιά, τον πόνο και το πάθος. 
 Και όταν και αυτοί "φεύγουν" απο την ζωή που τόσο αγάπησαν και τίμησαν, είναι σα να χάνουμε ένα ακόμη κομμάτι του εαυτού μας. 

 Απο χτες, η παγκόσμια μουσική σκηνή είναι φτωχότερη. Ο Καναδός τραγουδοποιός, ο ποιητής των ψυχών, ο υπέρμαχος του έρωτα και της αγάπης, Leonard Cohen δεν είναι πλέον μαζί μας. "Έφυγε" σε ηλικία 82 ετών και δήλωσε έτοιμος για τον θάνατο του ένα μήνα πριν: "Είμαι έτοιμος να πεθάνω. Ελπίζω να μην γίνει δύσκολα. Κάπου εδώ είναι το τέλος για μένα", είχε πει σε μια συνέντευξη του, ταλαιπωρημένος από την άσχημη κατάσταση της υγείας του.

 Μεγάλος λάτρης της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού, ήταν κάτοικος της Ύδρας για αρκετά χρόνια, γράφοντας μάλιστα εκεί αρκετά τραγούδια του που έγιναν επιτυχίες καθώς και μυθιστορήματα. 
 Στην Ύδρα γνώρισε και την Marianne του, μιά κοπέλα από τη Νορβηγία που αγάπησε πολύ, κάτι που φαίνεται και στο υπέροχο τραγούδι του "So long Marianne". 

Η Marianne Ihlen γνωρίστηκε με τον Cohen στην Ύδρα και από τότε ξεκίνησε μια σχέση απόλυτου έρωτα και για τους δύο. Τον Ιούλιο που μας πέρασε, η Ihlen άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 81 ετών και ο Cohen διαισθανόμενος το τέλος της, έστειλε το παρακάτω συγκινητικό γράμμα: "Να ξέρεις ότι είμαι τόσο κοντά  σου, πίσω σου, που αν απλώσεις το χέρι σου, νομίζω ότι μπορεί να φτάσεις το δικό μου. Και ξέρεις ότι πάντα σε αγαπούσα για την ομορφιά σου και τη σοφία σου, αλλά εγώ δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο για αυτό, γιατί το ξέρεις. Αλλά τώρα, θέλω μόνο να σου ευχηθώ ένα πολύ καλό ταξίδι. Αντίο παλιά μου φίλη.  Ατελείωτη αγάπη, θα σε δω στο τέλος του δρόμου…"

Απο το απόλυτα ερωτικό "Dance me to the end of love", το σπαρακτικό "Bird on a wire", το μαγικό και πολυτραγουδισμένο "Hallelujah", το μυστικιστικό "A thousand kisses deep", ή το παθιασμένο "Suzanne", το "So long Marianne", το "I'm your man"  και δεκάδες άλλα τραγούδια του, ο Cohen εξέφραζε μέσα από αυτά την θέληση για έρωτα, την σαρκική επιθυμία και το πάθος, την μοναξιά, την λύπη, την αιώνια αγάπη. 

 Ήταν ένας καλλιτέχνης με την απόλυτη έννοια του όρου, ένας ονειροπόλος και ταυτόχρονα ιδιαίτερος άνθρωπος που είχε ανάγκη να αγαπηθεί όπως όλοι μας. Ήταν ο ταξιδευτής του έρωτα και της αγάπης. 
 Κάπου διάβασα ότι ήταν ο ποιητής των ψυχών. Κάπου αλλού, ότι ήταν ο οραματιστής της αγάπης. Αυτό που ξέρω είναι ένα. Αν κάποια λόγια μου έρχονται στο μυαλό από σήμερα το πρωί που διάβασα την είδηση του θανάτου του είναι αυτά του Νίκου Καββαδία: "Θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής των μακρισμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων και θα πεθάνω μια βραδιά σαν όλες τις βραδιές, χωρίς να σχίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων..." 

So long Leonard...


2 σχόλια:

  1. Τυχεροί που ζήσαμε την ίδια εποχή με εκείνον!

    Υπέροχος καλλιτέχνης..
    Όσο και αυτό το συγκεκριμένο τραγούδι,
    που παραμένει από τα αγαπημένα μου,
    όσα χρόνια κι αν περάσουν..
    Πολύ ωραίο αφιέρωμα Μάκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, τυχεροί και όχι μονο με αυτον τον τεράστιο καλλιτέχνη αλλά και με μερικούς ακόμα που ήταν φάροι σε μια κοινωνία που σαπίζει!
      Και δεν μιλάω για τα πάθη τους, τα αρνητικά χαρακτηριστικά τους (που όλοι έχουμε), αλλά για την διαφορά που κάνανε στον τρόπο που λειτουργούμε ως άνθρωποι!

      Υ.Γ. Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation