Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Brazil 2014: Λάμψη και φτώχεια...

 Και να που ξεκινάει το Μουντιάλ. Άλλο ένα Μουντιαλ δηλαδή. Και μάλιστα όχι όπου και όπου, αλλα στην χώρα που... γέννησε το ποδόσφαιρο, τη Βραζιλία. 

Το πραγματικό ποδόσφαιρο, όχι το...μουσαντένιο των Άγγλων με τις γιόμες και τα σκληρά μαρκαρίσματα. 
Αλλά αυτό της μπαλιάς των 40 μέτρων, αυτό της ντρίμπλας, του ξεπετάγματος και της άριστης τεχνικής κατάρτισης.
 Στην χώρα του καφέ και της σάμπα λοιπόν, γίνεται απόψε η έναρξη του Παγκοσμίου κυπέλλου. Τα βλέμματα εκατομμυρίων ανθρώπων, ποδοσφαιρόφιλων και μη, είναι "καρφωμένα" στην χώρα της Λατινικής Αμερικής. 
 Μιας χώρας που, παρά τα όποια προβλήματα υπήρχαν στην οργάνωση και στην διαδικασία των έργων, είναι έτοιμη σύμφωνα με τους υπευθύνους, να φιλοξενήσει χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο και μερικά από τα μεγαλύτερα αστερια του ποδοσφαίρου.

 Το άγαλμα του Χριστού που έχει ανοιχτά τα χέρια στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο, δείχνει σα να θέλει να αγκαλιάσει όσους ανθρωπους βρεθούν στην Βραζιλία, αυτές τις μέρες.  Διαφημίσεις, ωραίες γυναίκες, ξενοδοχεία πολλών αστέρων και χρήμα. Πολύ χρήμα.

 Η διοργανώτρια αρχή του Μουντιάλ, η FIFA (παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου), καθώς και οι μεγάλες εταιρίες που σπονσοράρουν την διοργάνωση, κάνουν τα πάντα για να προωθήσουν το προϊον τους. Και όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε τα πάντα...
 Γιατι πέρα από την "βιτρίνα" όλων αυτών που προανέφερα, υπάρχει και μια άλλη Βραζιλία. Η Βραζιλία της φτώχειας και της ανέχειας. Η Βραζιλία της πείνας, των ανήλικων παιδιών που βγαίνουν στην πορνεία, των φαβέλων και της μαφίας. Από την μια τα χρώματα και από την άλλη η απόλυτη μαυρίλα. Το απόλυτο σκοτάδι. 

 Χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με έρευνες ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχουν εκδιωχθεί από τα παραπήγματα τους στις κατώτερες κοινωνικά περιοχές της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων, για να μην φανεί η...γύμνια της χώρας στο εξωτερικο. 
 Δεκάδες ανήλικα παιδιά, όπως βέβαια και γυναίκες καταφεύγουν και θα καταφύγουν αυτές τις μέρες στην πορνεία για να μπορέσουν να βγάλουν τα προς το ζην.  

 Το news.com  αναφέρει πως διεθνείς ομάδες με πρακτικές μαφίας έχουν οργανώσει ένα ολόκληρο δίκτυο παιδικής πορνείας στις πόλεις που θα διεξαχθούν οι αγώνες, ενώ η UNICEF  υποστηρίζει πως τουλάχιστον 250.000 νεαρά κορίτσια αναμένεται να...προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους τουρίστες που θα επισκεφθούν την χωρα.
 Αυτό που πραγματικά εξοργίζει όμως, τους υγιείς σκεπτόμενους ανθρώπους, είναι πως αυτό που συμβαίνει και πρόκειται να συμβεί στην Βραζιλία, έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης! Πριν από λίγο διάστημα μάλιστα, μια καμπάνια ωθούσε και τελικά προωθούσε το μήνυμα σε όλον τον κόσμο, πως στην Βραζιλία μπορεί το οποιοδήποτε αρρωστημένο μυαλό να βρει αυτό που ψάχνει... 

 Η συγκεκριμένη διαφήμιση είχε τίτλο "Είμαι χαρούμενη που είμαι πόρνη" και στόχο είχε να υπαραμυνθεί της νόμιμης πορνείας, θεωρώντας την ως κάτι το φυσιολογικό ! Έπειτα από πολλες αντιδράσεις η καμπάνια αποσύρθηκε. Η λογκή τη κυβέρνησης όμως παραμένει ίδια. 

 Στα γήπεδα που χτίστηκαν και ανακατασκευάστηκαν, καθως και στις βοηθητικές εγκαταστάσεις, εργάστηκαν ως επί το πλείστον άνθρωποι που ζουν στις φαβέλες από τις γύρω περιοχές, με μισθούς πείνας και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Τα ναρκωτικά και ιδιαίτερα το κρακ, κάνουν θραύση στις παραγκουπόλεις και ο κόσμος αναζητά μέσω των ψεύτικων απολαύσεων την έξοδο από την μιζέρια του.

 Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω το συμπέρασμα είναι τουλάχιστον αποκρουστικό. Στον βωμό του κέρδους, τσαλαπατώνται ανθρώπινες ψυχές, βιάζονται ανήλικα παιδιά και λεηλατούνται ζωές και συνειδήσεις.

  Ένα, πραγματικά, ιδιαίτερο αθλητικό γεγονός που θα έπρεπε, επί της ουσίας, να ενώνει τους ανθρώπους και να τους γεμίζει χαρά και ελπίδα για ένα καλύτερο άυριο, μέσα από το ιδανικά που προσφέρει ο αθλητισμός, μεταμορφώνεται σε ένα έκτρωμα που σκοπό και στόχο έχει να...φουσκώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ηγεμονικών εταιριών διαφήμισης και marketing, αλλά και να ικανοποιήσει το διογκωμένο Εγώ των αχόρταγων τεχνοκρατών και πολιτικών που κάνουν κουμάντο στη παγκόσμια αθλητική, και όχι μόνο, σκηνή. 

  Οι άνθρωποι που αγαπάνε ειλικρινά τον αθλητισμό και τα οφέλη του, είναι οι μοναδικοί που μπορούν να βάλουν stop σε αυτό το παράλογο σκηνικό. 

 Η ομορφιά του απρόβλεπτου, του "ευ αγωνίζεσθαι", της συλλογικής προσπάθειας και του ταλέντου, θα πρέπει να παραμερίσει την φτήνια του εύκολου κέρδους, την βία, την πορνεία και την εκλογίκευση αρρωστημένων καταστάσεων... Καλό Μουντιάλ να έχουμε.

4 σχόλια:

  1. ιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι !!! Νόμιζα ότι τα βλέμματα εκατομμυρίων ανθρώπων, ποδοσφαιρόφιλων και μη, είναι "καρφωμένα" στο αυριανό μου Συμπόσιο! Γιατί μου το έκανες αυτό Μάκη μου;;;;;;;
    Πώς θα συνεχίσω τώρα εγώ Μάκη μου;
    Πέρα από τα χωρατά μου , σε διάβασα πολύ προσεκτικά κι έχω να πω ένα τεράστιο μπράβο για όσα κατέθεσες! :)))
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα βρε Αριστέα μου, το Συμπόσιο Ποίησης είναι, όταν συμβαίνει το γεγονός των γεγονότων! Δεν το βάζω καν στην ίδια μοίρα με ένα απλό Μουντιαλ! Ασε που έτσι και αλλιως η ποιότητα και οι αλήθειες του δεν υπάρχουν σε ότι ανέφερα παραπάνω!

      Παρεπιπτόντως, είδες την διαφορά δύο γεγονότων που μπορεί θεωρητικά να μην μπαίνουν στην διαδικασία σύγκρισης λόγω ανομοιοτήτων, κλπ, κλπ...αλλά σου δίνουν να καταλάβεις πως μια συλλογική προσπάθεια για κάτι όμορφο και ποιοτικό (αυτό είναι και ο αθλητισμος και η ποίηση) πρέπει να διαχειρίζονται σωστά για να υπάρχουν ανάλογα αποτελέσματα??? Ευχαριστώ για τα λόγια σου γλυκια μου! Φιλια!

      Διαγραφή
  2. Mundial και βλακείες. Αυτό το ποδοσφαιρικό γεγονός ενώνει μόνο τις παρέες που κάθονται μπροστά στην τηλεόραση με πίτσα και μπύρα. Τουλαχιστον εμένα αυτή η εντύπωση μου δίνεται..
    Και να σου πω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για όσα έγραψες. Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Ζούμε στον πλανήτη του εύκολου κέρδους με κάθε κόστος. Μα ποιος αλήθεια διδάσκεται σε κάτι διαφορετικό;
    Καλό απόγευμα!!! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα γιώτα! Αυτό συμβαίνει όπως ακριβώς το λες. Καιεν πάσει περιπτώσει για μας τους άντρες πιτσα μπύρα και μπάλα είναι κάτι σαν μυσταγωγία, αλλά θα πρέπει πραγματικά να βλέπουμε τι παίζεται γύρω μας και να μην εθελοτυφλούμε! Ότι προσπερνάμε εύκολα το βρίσκουμε μπροστά μας... Ζούμε σε περίεργες και δύσκολες εποχές και πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τις προτεραιότητες μας για να καλυτερέψει η ζωή όλων μας...

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation