Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Η απλούστευση του περίπλοκου

 Έχουμε πολλά άσχημα τελικά εμείς οι άνθρωποι. Και σε πολλές περιπτώσεις η επανάληψη δυστυχώς δεν είναι η "μητέρα της μαθήσεως". Ένα από αυτά τα άσχημα λοιπόν είναι ότι πνιγόμαστε σε... μια κουταλιά νερό! Μπερδευόμαστε με απλοικά πράγματα και καταστάσεις και ώρες ώρες έχω την εντύπωση πως αυτό το μπέρδεμα το... αποζητούμε κιολας!
 Πείτε το μαζοχισμό, πείτε το προσπάθεια ανάδειξης των "κρυφών" μας ταλέντων και δυνατοτήτων, το θέμα είναι πως μπλέκουμε πάντα σε δύσβατους και άγνωστους δρόμους, ενώ  η λύση, το απλό, βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας...
 Ο εγωισμός των ανθρώπων, πάντοτε αποτελούσε τροχοπέδη στην κατανόηση αλλά πολύ περισσότερο στην παραδοχή του ορθού ή μη μιας απόφασης που πάρθηκε μετα δυσκολίας και πολλών άκαρπων σκέψεων.
 Ο ανθρώπινος χαρακτήρας εμπεριέχει μέσα του, λένε οι επιστήμονες, την έννοια της περιπλοκότητας σε τέτοιο βαθμό, που αποτρέπει την διορατικότητα και την εύκολη λήψη μιας απόφασης, γιαυτό και οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, αναφέρονται ως διαφορετικοί και σπάνιοι...
  Για να γίνω πιο σαφής και κατανοητός, πάρτε παράδειγμα τις ανθρώπινες σχέσεις που αφορούν κυρίως τον έρωτα και την φιλιά.
Πόσες φορές δεν έχουμε "σκάσει", δεν έχουμε προβληματιστεί για κάτι στο κομμάτι της σχέσης μας με το άλλο φύλο?
  Πόσες φορές νιώθουμε πως δεν υπάρχει ουσιαστική λύση σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον γάμο, στην σχέση, στην φιλία μας?
 Αυτό που πραγματικά μας διαφεύγει όμως είναι πως όπως τα νομίσματα έτσι και οι κανόνες της ζωής έχουν δύο όψεις! Η καλύτερα δεν υπάρχουν κανόνες μιας και εμείς, οι άνθρωποι τους επιβάλλουμε! Αρά κάθετι το περίπλοκο έχει και το απλόικό του.
 Η απλούστευση του περίπλοκου είναι περισσότερο τρόπος να διακρίνεις, παρά μαθηματική πράξη ή σπαζοκεφαλιά!
 Είναι φυσιολογικό για την ψυχοσύνθεση μας, λόγω και των καθημερινών προβλημάτων, του άγχους που έχουμε για τυχόν λάθη, να μην μπορούμε ορισμένες φορές να διακρίνουμε το εύκολο. Άλλο όμως  αυτό και άλλο ο στρουθοκαμηλισμός.
 Συνηθίζεται να λέμε πως το πιο απλό είναι και το πιο δύσκολο. Συμφωνώ με ένα όρο. Η απλότητα είναι η αρχή των πάντων.  Υπήραν σπουδαίοι άνθρωποι στην ιστορία της ανθρωπότητας που ανέδειξαν αυτό που λέω, με το πιο εμφατικό τρόπο. Επιστήμονες, καλλιτέχνες, πολιτικοί που με την απλότητα της σκέψης τους δημιούργησαν δεδομένα και καταστάσεις που ανέδειξαν το μεγαλείο της απλοϊκότητας.
 Το απλό, το εύκολο, όπως εννοείται και το περίπλοκο είναι κάτι που κουβαλάμε μέσα μας... Ας δοκιμάσουμε να κάνουμε αυτό που είχε πει ο ιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς σε ανύποπτο χρόνο: "Σκεφτείτε καθαρά για να γίνει απλό..."

2 σχόλια:

Αναγνώστες

Page translation