Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Οι 5 κορυφαίοι τηλεοπτικοί γκάνγκστερ


Ο Νονός: Δον Βίτο Αντολίνι Κορλεόνε (Μάρλον Μπράντο). Ο κορυφαίος τηλεοπτικός γκάνγκστερ όλων των εποχών. Η βαριά ιταλοαμερικανική προφορά, το εξεζητημένο ντύσιμο, η άρτια μεταφορά των άγραφων νόμων της ιταλικής μαφίας , αλλά κυρίως το ρεσιτάλ ερμηνείας του Μάρλον Μπράντο, καθιστούν τη ταινία, ως μια από τις κορυφαίες όλων των εποχών. Το 1945 στο σπίτι της φαμίλιας Κορλεόνε ο «Νονός» Δον Βίτο παντρεύει την κόρη του Κόνι. Διάδοχος του ορίζεται ο μεγαλύτερος γιος του Σαντίνο (Τζέιμς Κάαν), ενώ ο δεύτερος την τάξη και την ηλικία Φρέντο (Τζον Κάζάλ) ονειρεύεται μια νόμιμη ζωή, μακριά από παρανομίες. Τις εντυπώσεις κλέβει ο μικρότερος ηλικιακά γιός του Δον Βίτο, Μάικλ Κορλεόνε (Αλ Πατσίνο). Πόλεμος συμφερόντων με άλλες φαμίλιες, διακίνηση ναρκωτικών, εν ψυχρώ εκτελέσεις ολοκληρώνουν ένα σκηνικό που αγγίζει την πραγματικότητα. Η ταινία και οι συνέχειες της καθιέρωσε τον γκάνγκστερ ως άνθρωπο σεβάσμιο με αρχές (οικογένεια-παραδόσεις) και ηγετικές τάσεις στις δύσκολες στιγμές, κυρίως χάρη στην επιβλητική παρουσία του Μάρλον Μπράντο.

Ο Σημαδεμένος: Τόνυ Μοντάνα (Αλ Πατσίνο). Αν δεν υπήρχε ο Δον Βίτο Κορλεόνε, αυτός ο σκληρός, υπέρ-φιλόδοξος και πολιτικοποιημένος Κουβανός πολιτικός πρόσφυγας με την ουλή στο πρόσωπο θα κατείχε την πρώτη θέση στους κορυφαίους γκάνγκστερ της τηλεόρασης. Ο Αντόνιο Μοντάνα, φτάνει σαν πολιτικός πρόσφυγας στην Αμερική και μέσα σε λίγο διάστημα γίνεται το πρώτο όνομα στον χώρο της κοκαΐνης. Από τσιράκι, αρχηγός Από την φτώχεια στα πλούτη. Η αχόρταγη φιλοδοξία του όμως θα τον οδηγήσει στον παραλογισμό. Νομίζοντας πως είναι άτρωτος τα βάζει με όλους και όλα. Η κατάληξη είναι πολλές σφαίρες στο σώμα του από... ανταγωνιστές. Αξέχαστη η τελευταία σκηνή με τον Αλ Πατσίνο να δέχεται... βροχή τις σφαίρες αλλά να παραμένει όρθιος και να ανταποδίδει.

Υπόθεση Καρλίτο: Ο διαβόητος Πορτορικανός γκάνγκστερ Καρλίτο Μπριγκάντε (Αλ Πατσίνο) αποφυλακίζεται χάρη στον πανέξυπνο, αλλά εθισμένο στα ναρκωτικά, δικηγόρο του Ντέιβιντ Κλάϊφιλντ (Σον Πεν). Με στόχο να μαζέψει χρήματα για να φτιάξει ένα ενοικιαστήριο αυτοκινήτων σε ένα απομακρυσμένο νησί, ανοίγει ένα κλαμπ. Το παρελθόν όμως δεν αφήνει σε ησυχία τον, κάποτε, θρυλικό γκάνγκστερ και οι φίλοι από τα... παλιά ξαναέρχονται. Η Γκέιλ (Πενέλοπε Αν Μίλερ) παλιός έρωτας του Μπριγκάντε είναι μια ευχάριστή νότα στην δύσκολη καθημερινότητα του. Μια στιγμή παραφροσύνης του δικηγόρου του (σκοτώνει, παρόντος του Μπριγκάντε, έναν εκ των μεγαλυτέρων μαφιόζων της περιοχής) τον βάζει στο μάτι του... κυκλώνα. Έτσι προς το τέλος της ταινίας και ενώ είναι πολύ κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου του, ο Μπένυ Μπλάνκο από τον Μπρονξ (φέρελπις γκάνγκστερ) τον σκοτώνει. Ο πιο αγαπητός γκανγκστερικός χαρακτήρας της τηλεόρασης, κυρίως λόγω του εκπληκτικού Αλ Πατσίνο.

Τα καλά παιδιά: Χένρυ Χιλ (Ρέι Λίοτα), Τζίμυ Κόνγουει (Ρόμπερτ Ντε Νίρο), Τόμμυ Ντε Βίτο (Τζο Πέσι). «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα ήθελα να γίνω γκάνγκστερ...» Τα λόγια ανήκουν στον Ιρλανδό-Ιταλό Χένρυ Χιλ, αρχηγό μιας τριάδας γκάνγκστερ σε μια ιταλική γειτονιά του Μπρούκλιν γύρω στα 1955. Ο εκπληκτικός Ντε Νίρο πλαισιωμένος από τον εξαιρετικό Τζο Πέσι, δίνουν, μαζί με τον πρωταγωνιστή, ρεσιτάλ ερμηνείας, παρουσιάζοντας από την μία τον αγώνα των προσφύγων στην Αμερική την δεκαετία του 50’ και από την άλλη την διαφθορά αλλά και την δύναμη της δόξας που προσέφερε εκείνα τα χρόνια η Μαφία. Σκηνές σε καζίνο, μπαρ, κλασσικά αμερικάνικα αυτοκίνητα των 50’ς δίνουν έναν διαφορετικό τόνο μαζί με την εκπληκτική ερμηνεία των τριών ηθοποιών.

Ανάλυσε το: Ο Πωλ Βίτι (Ρόμπερτ Ντε Νίρο) είναι ένας γκάνγκστερ σε απόγνωση. Ο κατά τα άλλα σκληρός αρχηγός της Μαφίας, αντιμετωπίζει υπαρξιακά προβλήματα και απευθύνεται σε έναν διακεκριμένο ψυχολόγο, τον Δρ Μπεν Σόμπελ (Μπίλυ Κρίσταλ) για να τον βγάλει από το αδιέξοδο. Εδώ, ο Ντε Νίρο με την συνδρομή βέβαια του Μπίλυ Κρίσταλ, δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο όσον αφορά στους... σκληρούς στην όψη γκάνγκστερ. Πολλά ευτράπελα, κυνηγητά, πυροβολισμοί και τελικά μια δυνατή φιλία ανάμεσα στον γκάνγκστερ και στον ψυχολόγο, συνθέτουν το στίγμα της ταινίας και όλοι μας συμπάσχουμε με τον Πωλ Βίτι... που δείχνει πολύ καλός μαφιόζος για να είναι αληθινός...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Page translation